Bijna vier jaar na wat het hoogtepunt van zijn loopbaan was, de WK-finale in Zuid-Afrika, staat Bert van Marwijk vandaag mogelijk voor de zwartste dag in zijn loopbaan als voetbalcoach. Een nederlaag van zijn club HSV in de uitwedstrijd tegen Eintracht Braunschweig zal vrijwel zeker tot het ontslag leiden van Van Marwijk.

Van Marwijk beleeft bij HSV dramatische tijden. De laatste zeven duels werden verloren, met als absolute dieptepunt de ontluisterende 5-0 nederlaag afgelopen woensdag in de bekerwedstrijd tegen Bayern München. De Duitse media speculeren al weken over het vertrek van Van Marwijk. Algemeen wordt verwacht dat als HSV vandaag niet minimaal een punt haalt, de leiding van de Noord-Duitse club de trainer zal ontslaan. Van Marwijk werd in zijn loopbaan één keer eerder voortijdig weggestuurd: in 2006 bij Borussia Dortmund.

Van Marwijk rustig

Van Marwijk, die in september in dienst trad bij HSV, blijft zelf ogenschijnlijk rustig, maar liet eerder deze week weten goed te beseffen hoe de vlag erbij hangt. ''De druk en alles neemt toe. Ik heb wel leukere tijden meegemaakt. Ik denk dat dit de belangrijkste wedstrijd van het jaar wordt. Misschien wel beslissend voor dit seizoen.''

Arjen Robben, woensdag in het bekerduel namens Bayern München maker van het derde doelpunt, liet na afloop weten medelijden te hebben met HSV en zijn voormalige coach bij Oranje. "Dit is een ploeg die in diepe shit zit. Ik had ook medelijden, maar dat willen ze niet graag horen natuurlijk. Dat is ook pijnlijk'', aldus Robben.

Mogelijke opvolgers

Van Marwijk bevestigde dat hij niet op medelijden zit te wachten, maar intussen circuleren de namen van mogelijke opvolgers voor de trainer al rond de Imtech Arena. Eerst was daar Felix Magath, een ster uit de gloriejaren van de club. Hij schoot de club in 1983 naar de finale van de Europacup 1.

Maar Magath zelf gaf donderdagavond al aan dat hij niet wil, omdat de club volgens hem te verdeeld is. En vrijdagavond werd bekend dat hij naar Fulham vertrekt. Inmiddels zoemt de naam van de in december bij Hannover ontslagen Mirko Slomka rond in Hamburg. De vaste volgers van HSV zijn het er over eens. Het duel met Braunschweig is de laatste kans voor Van Marwijk om zijn baan bij HSV te behouden, nu Slomka al aan de warming-up is begonnen.

Steun van de invloedrijke krant Bild hoeft Van Marwijk niet te verwachten. Zaterdagochtend schreef de boulevardkrant dat HSV 'een historische kans had laten liggen'. Felix Magath bereikte vrijdag een akkoord met het Engelse Fulham. Volgens de Bild was hij de ideale man om de Hamburgse club uit de problemen te helpen.

Vanavond om tien voor half zes komt het verhaal van HSV tot een ontknoping. En weet de coach van de WK-finale of hij in Braunschweig zijn Waterloo zal vinden.

STER reclame