Premier Rutte denkt niet dat de nasleep van het Kamerdebat met minister Plasterk de stabiliteit van de coalitie in gevaar brengt. Ook de samenwerking met D66, ChristenUnie en SGP staat volgens hem niet onder druk.

"Zelfs als het een keer knettert tussen personen, dan zijn het allemaal mensen met een enorme bak ervaring, die allemaal bezig zijn met de lange termijn", zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie.

Vertrouwen

Rutte zei dat hij blij is dat de motie van wantrouwen tegen Plasterk is verworpen, "want ik heb veel vertrouwen in deze minister en ik vind dat hij het debat heel goed en overtuigend heeft gedaan".

In de motie, die was ingediend door D66, stond onder meer dat de Kamer niet goed was geïnformeerd. Dat daar ruzie over ontstond tussen PvdA-leider Samsom en D66-leider Pechtold kon hij zich wel voorstellen. "Ook mijn opvatting was dat Plasterk en Hennis de Kamer correct hebben geïnformeerd. Ik begrijp heel goed de irritatie die er was bij Diederik Samsom. "

Transparant

Dat de gang van zaken het vertrouwen in de politiek heeft aangetast, kan Rutte zich niet voorstellen. "Er is een debat geweest van negen, tien uur en de eindconclusie was dat een meerderheid van de Kamer het vertrouwen hield. Volgens mij kan het niet transparanter."

STER reclame