Premier Rutte noemt de critici op het enthousiasme van koning Willem-Alexander bij de Olympische Spelen in Sotsji "zeurpieten". "Ik begrijp er echt helemaal niets van", zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie.

Er is kritiek gekomen op het optreden van de koning en koningin Máxima tijdens de Winterspelen. Vanaf de tribune hebben zij juichend, klappend en schreeuwend de Nederlandse schaatsers aangemoedigd. Sommige critici vinden dit optreden niet passen bij een staatshoofd.

Waardigheid

"In godsnaam, je bent een koning, trek een pak aan en gedraag je", stond in een ingezonden brief in de Volkskrant. Historicus Han van Bree schreef in het Reformatorisch Dagblad dat het ambt zijn waardigheid verliest.

Rutte is verbijsterd over de kritiek en vraagt zich af of de koning dan op de tribune had moeten zitten met "een somber hoofd, een driedelig grijs pak en een horloge met een ketting eraan?".

Blij met koning

Hij vindt dat de Nederlandse bevolking "blij" zou moeten zijn met zo'n koning. Het enthousiasme en de aanmoedigingen van de koning hebben een positieve uitwerking op de sporters. "De kracht van deze koning is dat hij de eenheid van het land vertegenwoordigt en tegelijkertijd de sporters aanmoedigt. Het is fantastisch als je zo'n koning hebt."

De premier vindt het erg "als volwassenen niet meer in staat zijn om ergens enthousiast over te zijn".

STER reclame