NOS NieuwsAangepast

"Beste thuiszorg in Hilversum"

Inwoners van Hilversum, Groningen en Den Haag kunnen rekenen op de kwalitatief beste thuiszorg. Dat concludeert de vakbond Abvakabo FNV na onderzoek naar de thuiszorg in de vijftig grootste gemeenten.

Ouderen, gehandicapten en zieken in Tilburg en Emmen zijn volgens de Abvakabo het minst goed af als het om thuiszorg gaat.

De verschillen tussen de gemeenten zijn groot, zegt de vakbond. Dat ligt aan het bedrag dat de gemeente over heeft voor thuiszorg en de kwaliteitseisen die aan de thuiszorgverlener worden gesteld.

Aanbesteding

Volgens de onderzoekers van de vakbond gaat het vaak fout bij de aanbesteding door de gemeente van de thuiszorgtaken. Zorgorganisaties moeten sterk met elkaar concurreren om het werk binnen te halen.

Daar kunnen de kwaliteitseisen ernstig onder lijden, zegt Abvakabo-bestuurder Marijnissen. "Sommige gemeenten willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dan krijg je een veredelde schoonmaakster die bijvoorbeeld niet de signalen van een beginnende dementie herkent."

De zorgtarieven lopen ook sterk uiteen: in Emmen kost de zorg de gemeente 15,85 euro per uur, in Venlo en Delft meer dan 25 euro. 'Goedkope' gemeenten zetten vaker alfahulpen (zonder cao en sociale rechten) in of vragen potentiële cliënten eerst op zoek te gaan naar een vrijwilliger.

Inspectie

Slechts 17 procent van de onderzochte gemeenten houdt zich aan de eisen voor de thuiszorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, concludeert de Abvakabo. De bond vraagt het rijk af te zien van de bezuinigingen die voor 2015 gepland staan.

Ook zouden er strengere regels rond thuiszorg moeten komen voor de gemeenten en moet de zorg niet langer via aanbestedingen worden geregeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl