NOS NieuwsAangepast

Brandstofaccijns mogelijk omlaag

Het kabinet wil de verhoging van de accijnzen op diesel, lpg en benzine terugdraaien. Haagse bronnen melden aan de NOS dat het kabinet serieus onderzoekt of de maatregel ongedaan kan worden gemaakt.

Daar zou dan wel een andere lastenverhoging voor in de plaats moeten komen. Binnenkort wordt een besluit verwacht.

Extra inkomsten

De afgelopen tijd hebben allerlei organisaties steen en been geklaagd over de verhoging per 1 januari en ook een deel van de oppositie is woedend.

Onder meer de Bovag en Transport en Logistiek Nederland zeggen dat veel automobilisten en vervoerders over de grens gaan tanken om de hogere accijnzen te omzeilen.

Daardoor zou de maatregel de schatkist geld kunnen kosten, terwijl de verhoging juist was bedoeld om extra inkomsten binnen te halen.

Wiebes

De nieuwe staatssecretaris Wiebes zei vandaag dat hij overspoeld wordt met berichten van organisaties dat het niet goed gaat met de accijnzen. "De cijfers zien er niet mooi uit en het is een serieus signaal, maar het is de vraag waar het allemaal door komt en of het klopt." Volgens Wiebes is het ene cijfer geloofwaardiger dan het andere.

Eerder zei het kabinet dat de effecten van de accijnsverhogingen voor de zomer worden geëvalueerd. Op de vraag of de coalitie nog voor de gemeenteraadsverkiezingen met aanpassingen wil komen, antwoordde de staatssecretaris: "Het is de wens van de coalitie om te weten wat er aan de hand is. Ik vind er nog niks van; de cijfers geven geen mooi beeld, maar het is mijn rol om uit te zoeken wat er aan de hand is en dat doe ik."

Verstandig

De Bovag noemt het verstandig als het kabinet terugkomt van de accijnsverhoging. "Wel zijn we bang dat er iets anders voor in de plaats komt", zegt een woordvoerder. "Als de automobilist of transportsector op een andere manier belast wordt dan schieten we er niks mee op."

Volgens de Bovag is een andere lastenverhoging ook niet nodig, omdat door een accijnsverlaging weer meer mensen in Nederland gaan tanken en dat genoeg oplevert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl