Bijna 5300 wietkwekerijen opgerold

Aangepast

In 2013 zijn in Nederland 5300 hennepkwekerijen die illegaal stroom aftapten, opgerold. Volgens Netbeheer Nederland ligt dat cijfer 1,2 procent hoger dan in het voorafgaande jaar.

Het aantal opgerolde bedrijven is een fractie van het totaal aantal kwekerijen. Volgens Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van alle energiebedrijven, zijn er dagelijks 35.000 hennepkwekerijen actief in Nederland.

Die tappen jaarlijks naar schatting een miljard kilowattuur energie illegaal af. Dat is evenveel als alle huishoudens in Den Haag, aldus Netbeheer Nederland. De marktwaarde van de gestolen energie is 200 miljoen euro.

Kleinere kwekerijen

De opgerolde kwekerijen tapten in totaal minder energie af dan in 2012. Dat wijst erop dat de gemiddelde hennepkwekerij kleiner is dan voorheen, denken de netbeheerders.

Steeds vaker worden de hennepplanten ontdekt in leegstaande huizen, die zijn onderverhuurd aan kwekers. Zij tappen grote hoeveelheden energie af en dat betekent een verhoogd brandgevaar voor de omgeving.

Geurkaart

Het merendeel van de kwekerijen kon opgerold worden na een melding bij Misdaad Anoniem. Dankzij de hennepgeurkaart herkennen steeds meer mensen de geur van een wietkwekerij, denkt Netbeheer Nederland.

Gemeenten kunnen de geurkaart bestellen en verspreiden onder de bewoners. Dat gebeurt al in onder meer Rotterdam, Heerlen, Den Haag en Amstelveen.

STER Reclame