De consumentenorganisatie Foodwatch voert een e-mailactie om een eind te maken aan de verkoop van cholesterolverlagende halvarine in de winkel. Volgens Foodwatch is die margarine een medicijn en geen doorsnee voedselproduct, dus zou alleen de apotheek de cholesterolverlagende margarine op recept mogen verkopen.

De organisatie heeft juist nu voor een nieuwe actie gekozen omdat vanaf morgen margarines met plantensterolen, die het cholesterol verlagen, een duidelijk etiket moeten hebben waarop staat dat het gebruik gevaarlijk kan zijn. Dat gebeurt in opdracht van de Europese Commissie. Foodwatch is niet tevreden omdat er geen verplichting is om grote etiketten op de verpakking te plakken.

Kinderen

De organisatie waarschuwt klanten en dan vooral kinderen, die geen last hebben van verhoogd cholesterol om af te blijven van producten als Becel pro-activ van Unilever. Het gebruik van de margarinesoort kan zelfs hartproblemen veroorzaken, luidt de waarschuwing.

Foodwatch voert al langer actie tegen de cholesterolverlagende halvarine. Twee jaar geleden werd Becel pro-activ uitgeroepen tot "meest misleidende verkooppraatje in de reclame."

STER reclame