"Ik verwacht dat het vierde kwartaal weer groei laat zien en dan wat meer dan het derde kwartaal." Het CBS maakt vandaag de economische groeicijfers van het vierde kwartaal van 2013 bekend. Nico Klene is econoom bij ABN Amro en hij verwacht een groei van ongeveer 0,3 procent, dat zei hij in het Radio 1 Journaal. Het derde kwartaal van vorig jaar groeide de Nederlandse economie met 0,2 procent.

Waarom denkt u dat?

"Er zijn al wat cijfers uitgekomen over het vierde kwartaal, het is geen compleet beeld, maar de cijfers die beschikbaar zijn doen vermoeden dat de groei hoger is dan in het derde kwartaal. Er is bijvoorbeeld in het vierde kwartaal meer uitgegeven aan auto's, omdat er een nieuwe belastingmaatregel in aantocht is. En mensen willen die maatregel voor zijn. Verder zie je ook al dat er meer is geïnvesteerd."

In welke bedrijven, welke tak is er meer geïnvesteerd?

"Dat weet ik niet, want de cijfers die het CBS al heeft gepubliceerd zijn heel algemene cijfers. Die zijn niet uitgesplitst naar onderdelen, maar het zou kunnen gaan om transport."

Durft u het aan om te zeggen dat recessie voorbij is?

"Ja, het tweede kwartaal van 2013 was er al geen krimp meer en nu dus twee kwartalen van groei. En allerlei economische barometers zien er ook beter uit, dus het lijkt erop dat we uit de recessie zijn."

Het CPB voorspelde voor dit jaar een groei van 05, procent, zou dat nog meer kunnen worden?

"Wij denken zelf ook aan een half procent. En als je kijkt naar de meest recente cijfers, dan is het heel goed mogelijk dat de groei hoger is. Ik kan het zo zeggen: de kans dat het hoger is dan 0,5 procent is groter dan de kans dat de groei lager uitvalt."

Maar we zijn afhankelijk van de rest van de wereld. Het moet toch uit de export komen?

"Ja dat klopt. De uitvoer moet de groei gaan dragen en dat is een onzekere factor. Maar we zien dat Amerika meer groei laat zien en de eurozone verwacht ook een hogere groei dan vorig jaar. Dat zijn belangrijke componenten voor ons. Er zijn ook wel onzekerheden, de opkomende economieën zijn onzeker. Maar per saldo denken wij bij de bank dat het buitenland het beter doet en dat we dus meer kunnen exporteren."

STER reclame