NOS NieuwsAangepast

Bosnische lente in nieuwe fase

Door correspondent Joost van Egmond

Terwijl nog dagelijks demonstranten de straat op gaan, verplaatst de actie in de 'Bosnische lente' zich in Tuzla meer en meer naar binnen. Ontevreden burgers luchten hun hart op bijeenkomsten, en sturen delegaties om met de autoriteiten te overleggen.

Het cultureel centrum in Tuzla zit vol. Zeker 700 mensen zijn op het dagelijkse burgerplenum afgekomen. Zo'n 2400 anderen volgen het debat online. Voor een samenleving die zijn geloof in politiek lijkt te hebben verloren geen slechte score.

"We zien nu wat voor macht we hebben", zegt Emina Busuladzic, één van de organisatoren. Die macht bleek vooral toen de regering van de regio Tuzla vorige week opstapte, nadat demonstranten het regeringsgebouw hadden verwoest. Dat zette de onrust in het hele land in gang.

Primeur

Nu wil Tuzla weer een primeur: de burgers zullen laten zien dat ze het wel zelf kunnen. En geweldloos. Er zijn geen leiders. Iedereen is welkom en iedereen heeft een stem.

Moties die het halen lopen uiteen van het ontslag van de politiewoordvoerder tot het afschaffen van toeslagen op de salarissen van bewindslieden. Werkgroepen worden gekozen om voorstellen nader voor te bereiden.

Hooligans

Op de bijeenkomst is ook Almir Arnaut. Hij maakte naam als woordvoerder tijdens de heftige demonstraties vorige week. Dat ligt achter ons , zegt hij. Nu komt stap twee. Het volk praat, en niet de politici.

Bovenaan zijn verlanglijst staat het terugdraaien van de privatisering van overheidsbedrijven, die voor werknemers rampzalig heeft uitgepakt. "Het was een plundering", zegt Arnaut.

Het plenum is voor Arnaut de manier om de toekomst vorm te geven. Eentje waarin zo min mogelijk plaats is voor de bewindslieden die hij heeft helpen verjagen. "Het spijt me absoluut niet dat dat gebouw is afgebrand. Wij zijn zeker hooligans, maar dan hooligans die corruptie en criminaliteit hebben verwoest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl