"Ontslag moet meer op agenda"
Er moet in de politiek meer aandacht komen voor de duizenden ontslagen die iedere maand vallen. Dat stelt vakbond De Unie. "Den Haag moet nu echt wat doen. Geen overleg, geen gepraat; aanpakken, want de nood is echt hoog", zegt voorzitter Reinier Castelein.
De afgelopen maand hebben tussen de 6000 en 8000 mensen te horen gekregen dat ze hun baan kwijt zijn. De ontslagen vallen overal in het land. In de metaal, zoals bij Tata Steel, maar ook bij de banken (Rabobank) en bij winkels (modeketen Van de Ven).
Castelein verwacht dat er voorlopig geen einde aan de ontslagen komt. "Ik ben bang dat als het zo doorgaat we richting de miljoen werklozen gaan."
Landelijk plan
De Unie wil dat premier Rutte ook aandacht heeft voor de 'kleine ontslagen', ontslagen op kleine schaal die bij de betrokkenen net zo veel leed veroorzaken. "Al die kleine ontslagen vormen bij elkaar een soort massaontslag", zegt hij.
Castelein pleit voor een groot landelijk "deltaplan" om de werkloosheid aan te pakken.
- liveblog
Artsen: AstraZeneca bij uitzondering ook voor 60-minner • Ziekenhuisbezetting daalt
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van vrijdag 23 april.
Kabinet praat over verlenging steunmaatregelen; deze ondernemers staan erom te springen
Met vele miljarden zijn bedrijven de crisis door geholpen. Ook nu er versoepelingen komen, willen sommige bedrijven steun behouden.
Heckrunderen in Oostvaardersplassen zonder vergunning afgeschoten
Begin dit jaar werd de kwestie aangekaart door een stichting die zich inzet voor de dieren in natuurgebieden. Die heeft nu gelijk gekregen. Het afschieten van heckrunderen lag al stil.