De Italiaanse premier Letta treedt af. Morgen dient hij zijn ontslag in bij president Napolitano, zo heeft hij bekendgemaakt.

Letta's vertrek komt niet onverwacht. Hij stond onder grote druk, onder meer binnen zijn eigen partij, de centrum-linkse PD. Eerder vandaag riep voorzitter Renzi de premier tijdens een partijbijeenkomst op om het veld te ruimen. Vervolgens zegde de partij het vertrouwen in Letta op.

De verwachting is dat PD-voorzitter Renzi zelf de opvolger wordt van Letta als premier. Hij is acht jaar jonger dan de 47 jaar oude Letta en geniet een grote populariteit. Eind vorig jaar werd Renzi gekozen tot voorzitter van de PD. Hij is ook burgemeester van Florence.

Tien maanden

De regering van Enrico Letta heeft nog geen tien maanden geregeerd. De laatste tijd groeide de kritiek, onder meer vanwege de groeiende werkloosheid en de tegenvallende economische groei.

Letta's vermoedelijke opvolger Renzi heeft gezegd dat hij bestuurlijke hervormingen wil doorvoeren. "Italië kan niet leven in een situatie van onzekerheid en instabiliteit", zei hij vandaag op de partijtop in Rome.

STER reclame