NOS NieuwsAangepast

Kunstrijder Sotsji middenin Samuragochi-schandaal

Gisteren bekende Samuragochi, tot vorige week de 'Beethoven van Japan' genoemd, dat hij niet helemaal doof is; vorige week bleek al dat hij een ghost writer voor zijn composities inhuurde.

Schandaal

De bekentenis van de beroemde componist is een groot schandaal in Japan. Iemand anders schrijft al 18 jaar zijn composities, zijn ghost writer. En gisteren zei hij dat hij gedeeltelijk weer kan horen. "Ik kan het horen als iemand heel dicht en langzaam bij mijn oor spreekt, maar het klinkt nog steeds vervormd", aldus de 50-jarige Samuragochi.

Allemaal vervelend voor kunstrijder Takahashi (27), die dus dacht dat de Sonatina for Violin waarop hij zijn korte kür schaatst, van Samuragochi was. En dus was het de vraag of hij nog wel op deze muziek kon schaatsen. Eigenlijk had hij geen keus: zo kort dag de muziek veranderen, zou gelijk staan aan opgeven. Normaal gesproken doen een schaatser en de choreograaf zo'n 6 maanden over een kür.

Rechten

De oplossing? Takahasi schaatst op de muziek van Samuragochi, maar de naam van de componist krijgt geen vermelding. Anders zou er een probleem ontstaan met de rechten voor de tv-uitzending.

Takahashi's kür op de gewraakte muziek:

De componist die Samuragochi's muziek wél schreef, Takashi Niigaki, kon zich niet meer stilhouden toen hij hoorde dat de muziek op de Olympische Winterspelen gebruikt ging worden. "Als dit was doorgegaan, was Mr. Takahashi onderdeel geworden van onze schijnvertoning", zei Niigaki.

Takahashi won in 2010 als eerste Japanner goud op het WK kunstrijden en in hetzelfde jaar won hij brons op de Olympische Winterspelen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl