NOS NieuwsAangepast

Aangifte tegen Obama om NSA

De Republikeinse senator Rand Paul klaagt de Amerikaanse regering aan vanwege de afluisterpraktijken van de geheime dienst NSA. Paul zegt dat de NSA de grondwet schendt en wil dat de dienst onmiddellijk stopt met het opslaan van telefoongegevens.

De senator is samen met de actiegroep FreedomWorks een zogenoemde class-action gestart. Paul zegt dat hij in de zaak tegen de staat 380.000 Amerikanen vertegenwoordigt.

Concreet gaat het om een artikel in de Amerikaanse grondwet dat burgers moet beschermen tegen willekeurige doorzoekingen. Paul zegt dat de NSA, die metadata van telefoontjes verzamelt en opslaat, dat recht op grote schaal heeft geschonden.

Obama

President Obama heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. In het verleden heeft hij de NSA altijd verdedigd en gezegd dat de dienst noodzakelijk werk doet. Wel wil Obama de bevoegdheden van de NSA beperken.

Rand Paul is de zoon van Ron Paul, die in 2008 en 2012 in de race was om de Republikeinse presidentskandidaat te worden. De senator wordt gezien als talent binnen de Tea Party, een conservatieve stroming binnen de Republikeinse partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl