Rabobank: huizenmarkt stabiliseert

Aangepast op

De woningmarkt zal zich in 2014 stabiliseren, maar een snel herstel is niet in zicht. Dat meldt de Rabobank in het Kwartaalbericht Woningmarkt.

Doordat de huizenprijzen 20 procent lager liggen en het besteedbaar inkomen minder hard is gedaald zijn huizen nu ook betaalbaarder dan 5 jaar geleden. Bovendien zijn consumenten nu minder pessimistisch.

Toch verwacht de Rabobank geen snel herstel. De inkomens staan nog steeds onder druk door de economische crisis en de werkloosheid. Bovendien krijgen huishoudens door strengere regels rond hypotheken een lagere hypotheek dan vroeger.

Huizenprijzen

2013 was opnieuw een moeilijk jaar, constateert de Rabobank. De huizenprijzen daalden met 6,4 procent ten opzichte van 2012 en het aantal verkochte woningen bereikte met 110.000 een dieptepunt. De daling was vooral het gevolg van de belastinghervormingen eind 2012, waardoor de markt in de eerste helft nog verder inzakte.

In de tweede helft is een sterk herstel ingezet constateert de Rabobank, met het hoogste aantal transacties sinds 2010. De huizenprijzen zullen echter niet snel stijgen. Scherpere kredietvoorwaarden en de geringe stijging van de inkomens zullen de prijzen drukken.

Bovendien zullen door het herstel van de economie meer mensen hun huis alsnog of weer te koop zetten waardoor het aanbod groter wordt maar de prijs lager of gelijk blijft.