Het Zeeuwse energiebedrijf Delta onderzoekt hoe het kan overleven. Het bedrijf, waar 3000 mensen werken, heeft last van de veranderingen op de energiemarkt. Door goedkope kolen uit de VS en een overvloed aan groene stroom uit Duitsland wordt er minder verdiend.

"De energieprijzen staan sterk onder druk, de kostprijs zit te dicht op de productieprijs", zegt de woordvoerder van Delta.

Meer dan energie

Delta is meer dan alleen een energiebedrijf. In Zeeland levert het ook afval- en kabeldiensten. Bovendien heeft het een belang in een waterbedrijf. Die onderdelen van Delta maken geen verlies.

De Britse zakenbank Morgan Stanley onderzoekt op verzoek van de aandeelhouders (provincie en gemeenten) nu op welke manier Delta kan blijven voortbestaan. Een fusie of overname kan een oplossing zijn. Morgan Stanley zal nog voor de zomer een advies uitbrengen.

Kerncentrale

De energietak van Delta bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal last hebben van de veranderingen op de energiemarkt. Zo heeft Delta een gascentrale die op de helft van de capaciteit draait. De verwachting is dat die productie de komende jaren verder zal afnemen. Ook bezit Delta de enige werkzame kerncentrale van Nederland. Daarvan is de toekomst onzeker. De kolencentrale van Delta draait nog wel volop, maar die moet concurreren met de lage kolenprijs in de VS. Verder werkt het Zeeuwse energiebedrijf veel met duurzame energievormen als biomassa en windenergie. Maar die draaien voornamelijk op subsidies.

STER reclame