Facebook: 'dranknominaties' niet tegen de regels

Aangepast op

Moet Facebook de populaire Neknomination-filmpjes verwijderen? Ja, vinden 26.000 mensen die de Facebook-pagina Ban Neknomination hebben geliked. Sinds een paar dagen veroveren de nominaties sociale media. Het gaat zo: ontvang je een nominatie, dan moet je een of twee glazen drank atten en twee of drie anderen nomineren om dat ook te doen. Doe je dat niet, dan kost je dat een fles wijn of een krat bier.

De hype is overgewaaid uit Australië en veroverde Groot-Brittannië. De hype heeft nu ook voet gezet aan Nederlandse grond. Toen twee jongens uit Ierland en ook jongeren uit Wales en Londen overleden na een spelletje neknomination, verwijderde Facebook al een aantal Neknominatie-pagina's. De oproep is nu om dat op grotere schaal te doen.

Een van de eerste filmpjes na een 'neknominate' - YouTube

Report-button

Vooralsnog laat Facebook de video's staan. Volgens het sociale netwerk zelf omdat er geen regels overtreden worden. "We verwijderen content die de regels overtreedt, zoals pestfilmpjes. Maar controversieel of aanstootgevend gedrag is niet per se tegen de regels", reageert Facebook in de Britse krant The Guardian. Facebook zegt tegen de krant dat mensen vooral moeten blijven 'reporten' als ze iets niet lekker zit. Bovendien kun je video's blokkeren en jezelf untaggen.

Zondagochtend werd een 29-jarige man uit Wales dood gevonden. De BBC meldt dat de politie informatie kreeg dat hij meedeed aan het drankspelletje en onderzoekt de zaak nu. Als hij dood is gegaan na het bewuste spelletje, is hij niet de eerste neknominate-dode. Ook een 20-jarige jongen overleed zondag toen hij zich had laten uitdagen.

Bier, wijn, whisky, wodka

De Londense jongen sloeg een mengsel van 1,5 liter wijn, bier, whisky en wodka in een keer achterover. En dat terwijl hij al aardig in de olie was. "Ik wil iedereen aftroeven en iets doen wat niemand ooit heeft gedaan", zei hij volgens getuigen in The Daily Mirror.

Eerder overleden al twee Ierse jongens na het aangaan van de uitdaging. Jonny Byrne van 19 werd dood gevonden in een rivier. Mensen hadden hem even daarvoor het water zien ingaan. Z'n vader riep na de dood van zijn zoon op een einde te maken aan de spelletjes. "Ik vraag alle jongeren goed na te denken waar ze mee bezig zijn. Het heeft mijn zoon zijn leven gekost."

"Bedankt voor de nominatie"

Zoals gezegd: het drankspelletje begon in Australië en Nieuw-Zeeland. In sommige van de eerste video's is te zien hoe mensen binnen een paar tellen hele flessen wodka en Jägermeister naar binnen werken. Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut zegt dat de acties geen aandacht verdienen. "Met meer aandacht maak je slapende honden wakker en zorg je dat het spel nog bekender wordt. Dit soort hypes komen en gaan en jongeren weten zelf wat de gevolgen kunnen zijn van alcohol."

Maar vooralsnog lijken Nederlandse jongeren geen gehoor te geven aan Van der Gouwe zijn oproep.

Tweets about "bedankt voor de nominatie"

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Door: Jurjen