NOS NieuwsAangepast

Samsom: motie onbegrijpelijk

PvdA-leider Samsom vindt het "volstrekt onbegrijpelijk" dat een groot deel van de oppositie een motie van wantrouwen tegen minister Plasterk heeft gesteund. De motie werd vannacht uiteindelijk verworpen, maar de hele oppositie stemde ervoor, met uitzondering van ChristenUnie en SGP.

Samsom zei dat Plasterk een fout heeft gemaakt door te speculeren over een scenario dat niet waar bleek te zijn, maar dat de minister daar ook zijn excuses voor heeft aangeboden en dat die zijn geaccepteerd. Volgens Samsom hebben Plasterk en Hennis de afweging gemaakt om bepaalde informatie over de werkwijze van inlichtingendiensten niet openbaar te maken en is het een geaccepteerde praktijk om dat soort informatie niet naar buiten te brengen.

Weinig begrip

"Nu komt er op dat punt alsnog een motie van wantrouwen; ik begrijp daar heel weinig van en ik vind het een stijlfiguur die niet past bij het democratisch debat in Nederland." Samsom zei te moeten gissen naar de werkelijke reden dat de motie is ingediend.

In PvdA-kringen is er ook verbaasd op gereageerd dat D66-leider Pechtold de eerste ondertekenaar was van de motie van wantrouwen. D66 heeft samen met ChristenUnie en SGP verschillende akkoorden gesloten met de coalitie en de PvdA had niet verwacht dat D66 de motie zou steunen.

Meerderheid

Samsom benadrukt overigens dat de meerderheid van de Kamer vertrouwen houdt in Plasterk, ook nu een grote minderheid hem niet steunt. "De rechtsstatelijke democratische regel geldt dat zolang je het vertrouwen hebt van de meerderheid, je het vertrouwen hebt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl