NOS NieuwsAangepast

Tbs-klinieken op matje om relaties

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil opheldering van tbs-klinieken over relaties tussen personeel en tbs'ers. Zulke relaties zijn strafbaar en klinieken zijn verplicht om die te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Openbaar Ministerie.

In sommige klinieken waren er vorig jaar opvallend veel seksuele relaties tussen behandelaars en patiënten, andere klinieken verzwegen de afgelopen jaren dit soort relaties, zo blijkt uit het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek. De staatssecretaris wil dat klinieken de meldingsregels beter naleven.

Onder meer in de tbs-instellingen de Kijvelanden in Poortugaal en de Oostvaarderskliniek in Almere waren er vorig jaar liefdesrelaties tussen behandelaars en patiënten, constateert het EO-programma. In de Kijvelanden waren het er vier, in de Oostvaarderskliniek twee.

Niet gemeld

Verder stelde het programma vast dat er in de afgelopen vijf jaar achttien seksuele relaties tussen behandelaars en tbs'ers bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zijn gemeld.

Daarnaast stuitte het programma op zeven niet gemelde relaties. Teeven wil van de tbs-instellingen Veldzicht en de Rooyse Wissel weten waarom zij geen melding hebben gedaan. Volgens de instellingen ging het om gevallen waarvan zij vonden dat die buiten de meldingsplicht vielen, melden ze aan het EO-programma.

Teeven noemt relaties tussen personeel en tbs'ers volstrekt ongewenst. "Je kunt beïnvloeding krijgen van gedragsrapportages, van de behandeling of medicatietoediening. Er kan materiaal van de patiënt van buiten naar binnen of van binnen naar buiten. Allemaal dingen die we niet willen", zegt hij in het programma.

Serieverkrachter

De makers laten in de aflevering ook betrokkenen aan het woord. Tbs' ers die vertellen over hun relaties en (ex-)medewerkers die beschrijven wat het teweegbrengt in een tbs-kliniek.

Zo is er in de Oostvaarderskliniek het afgelopen jaar een relatie geweest tussen een arbeidstherapeut en een gewelddadige serieverkrachter. De vrouw zou onder meer telefoons voor de tbs'er naar binnen hebben gesmokkeld. Zij is ontslagen.

In een ander geval in dezelfde kliniek kreeg een psychotische drugsverslaafde dankzij een liefdesrelatie met een psycholoog inzage in rapportages van medepatiënten. Hij haalde daarop verhaal bij hen, omdat ze over hem hadden gepraat. Ook de psycholoog is ontslagen.

Dit is de Dag Onderzoek, woensdag 21.30 uur Ned.2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl