Vogt verovert goud schansspringen

time icon Aangepast

Carina Vogt is de eerste olympische kampioene schansspringen. Op de schans van het RusSki Gorki Jumping Center kwam de Duitse tot afstanden van 97,5 en 103,5 meter. Met 247,4 punten troefde ze de Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz nipt af (246,2). De Fran├žaise Coline Mattel pakte het brons (245,2).

Sara Takanashi was de uitgesproken favoriete, maar de ongenaakbare leidster in de WB loste de verwachtingen niet in. De nog maar 17-jarige Japanse stond na de eerste omloop nog derde, maar een matige tweede sprong kostte haar de bronzen medaille.

Ook voor regerend wereldkampioene Sarah Hendrickson liepen de Spelen uit op een deceptie. De Amerikaanse was weliswaar net op tijd fit na een knie-operatie, maar de zestiende plaats was desondanks beneden Hendricksons stand.

Allereerste zege

Iraschko-Stolz begon als vijfde aan de tweede omloop, maar dankzij de verste sprong van de dag (104,5 meter) veroverde de Oostenrijkse wereldkampioene van 2011 alsnog het zilver.

De 22-jarige Vogt staat tweede in de stand om de wereldbeker, maar vreemd genoeg boekte de Duitse in Sotsji pas haar allereerste zege op het hoogste niveau.

STER Reclame