Precies over een week staat hij aan de start van de tien kilometer. Tot die tijd gaat schaatser Bob de Jong, bezig aan zijn vijfde Olympische Spelen, geheel zijn eigen gang. Terwijl zijn collega's trainen in de Adler Arena kiest hij voor een alternatieve voorbereiding. Hij ontspant in de sneeuw.

In de bergen, op 45 kilometer van de schaatsarena, wordt de voormalig olympisch kampioen niet herkend en speelt hij zelf voor toerist. "Ik kan hier vrijer bewegen, kom tot rust. Maar ik ben wel bezig met de tien kilometer. Ik heb net een rondje gefietst, een intensieve duurtraining bergop. Vanmiddag ga ik kijken bij de halfpipe", vertelt De Jong.

Skicross

Volgens Bob de Jong beleven de snowboarders en de skiërs hun wedstrijden anders en dat vindt hij verfrissend. "Ik ben ook wel een vrijbuiter. Vier jaar terug heb ik na de Spelen aan een skicross meegedaan en dat ging niet onverdienstelijk. Maar ik heb voor het schaatsen gekozen omdat ik daar zeker wist dat ik vooraan mee kon doen."

Na vandaag vertrekt De Jong weer naar het olympisch dorp en voegt hij zich bij zijn schaatscollega's. "Het is niet dat ik niet weet hoe ik moet schaatsen en de baan is ook niet veranderd."

Zijn eigenzinnige houding leidt bij sommigen tot gefronste werkbrauwen, maar veel collega's zouden misschien stiekem wel willen ruilen. "Toen ik zei dat ik twee uur naar boven ging fietsen, was Sven wel jaloers."

STER reclame