NOS NieuwsAangepast

Drie jaar cel voor Jansen Steur

De omstreden oud-neuroloog Ernst Jansen Steur is veroordeeld tot drie jaar cel. De rechtbank in Almelo heeft bepaald dat zijn handelen heeft geleid tot de zelfmoord van een van zijn patiënten. Een vrouw beroofde zichzelf van het leven, nadat ze had gehoord dat ze een dodelijke ziekte had.

Ook stelde de rechtbank dat Jansen Steur andere patiënten opzettelijk zwaar lichamelijk en psychisch letsel heeft toegebracht. De voormalige arts van het Medisch Spectrum Twente hield bovendien lang vast aan verkeerd gestelde diagnoses. Zeven patiënten dachten jarenlang ten onrechte dat ze de ziekte van Alzheimer hadden.

Het OM had zes jaar gevangenisstraf geëist.

Verslaving

De rechtbank rekent het Jansen Steur aan dat hij patiënten bleef behandelen terwijl hij verslaafd was aan medicijnen. Juist als arts had hij de gevolgen van zijn verslaving moeten inzien.

De rechter achtte niet bewezen dat Jansen Steur zijn patiënten opzettelijk in hulpeloze toestand heeft gebracht. De patiënten hadden op enig moment een second opinion kunnen vragen. "Ze waren hulpbehoevend, niet hulpeloos", stelde de rechter.

Jansen Steur is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard door deskundigen; de rechtbank neemt die classificatie over, maar vindt wel dat hij ten volle verantwoordelijk is voor de strafbare feiten.

Gedupeerden

Bij de uitspraak waren veel gedupeerden aanwezig. Zij hoorden het vonnis bewegingloos aan. Ook Jansen Steur reageerde nauwelijks. De rechtszaak tegen hem heeft vier jaar geduurd.

De advocaat van Jansen Steur noemt het oordeel van de rechter zwaar en harder dan verwacht. Hij werd vooral verrast door het feit dat de zelfmoord aan zijn cliënt werd toegeschreven. Waarschijnlijk gaat hij in hoger beroep tegen de uitspraak.

De slachtoffers van de ex-neuroloog zijn opgelucht en tevreden over de motivering van de rechter. Ze noemen het vonnis "historisch".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl