Er zijn zo'n 296.000 werknemers van wie hun partner in hetzelfde bedrijf werkt. Dat komt neer op ongeveer 148.000 stelletjes op de werkvloeren, vier procent van alle werknemers in Nederland. Het is de eerste keer dat het CBS hier onderzoek naar heeft gedaan.

Het merendeel van de stelletjes werkt in de landbouw of in de financiële dienstverlening. Binnen deze bedrijfstakken heeft meer dan zes procent een partner op dezelfde werkvloer. In de grondstoffendelving en de energievoorziening ontstaan de minste relaties, ongeveer 2 procent.

Flexwerkers

Volgens het CBS zijn dit logische conclusies. De kans op relaties is namelijk groter wanneer het bedrijf groter is en er ongeveer evenveel mannen als vrouwen werken.

Daarnaast speelt het ook een rol of mensen een vaste baan of flexwerk hebben. Sommige flexwerkers zijn slechts een aantal dagen per week op de werkvloer en werken ook vaker een korte periode. Mensen hebben dus simpelweg minder tijd om zich te binden.

Dat de cijfers drie dagen voor Valentijnsdag naar buiten zijn gekomen, is volgens het CBS puur toeval. Wel zeggen ze dat het erg mooi uitkomt.

STER reclame