NOS NieuwsAangepast

Shirley Temple (85) overleden

Hollywoodster Shirley Temple (85) is overleden. Dat heeft de familie bekendgemaakt. Ze overleed thuis in Californië, omringd door haar familie.

De Amerikaanse actrice speelde in tientallen films zoals The Little Princess en Fort Apache, met John Wayne en Henry Fonda.

Goudblonde krullen

Temple is hét kindsterretje uit de jaren dertig. Ze vertolkt al piepjong hoofdrollen op het witte doek met haar goudblonde krullen. In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw speelt ze in tientallen films. Tussen 1936 en 1938 is ze zelfs de succesvolste artiest in Hollywood.

Ze wordt geboren op 23 april 1928, en neemt op haar derde zang- en danslessen. Het jonge meisje valt dan al op door haar professionalisme. Als ze nog geen vier jaar oud is, is ze al te zien in een serie films genaamd Baby Burlesques.

Later beschrijft Temple deze serie films als een "cynische exploitatie van kinderlijke onschuld, af en toe ook racistisch en seksistisch".

Academy Award

In de crisisjaren 30 valt het publiek massaal voor haar vrolijke, ontwapenende glimlach en de kuiltjes in haar wangen. Shirley Temple breekt door met de film Stand up and Cheer, waarin ze het nummer Baby Take a Bow zingt. Die film wordt gemaakt bij de studio van Fox, dat in die jaren noodlijdend is. Het jeugdsterretje tekent in 1934 een contract bij Fox en redt de maatschappij met succesvolle films als The Little Colonel en Heidi.

Ook de rest van de wereld valt als een blok voor het jonge meisje. President Roosevelt zegt dat ze in tijden van crisis het moreel van de Amerikanen doet opleven.

In 1935 ontvangt Temple een Academy Award voor haar rol in de film Bright Eyes, waarin ze voor het eerst On the Good Ship Lollipop zingt. Ze mag ook haar hand- en voetafdrukken zetten in de tegels voor het beroemde Grauman's Chinese Theater aan Hollywood Boulevard.

Uitgebrand

Het hoogtepunt van haar carrière beleeft ze in 1939, als The Little Princess wordt uitgebracht in kleur. Maar op twaalfjarige leeftijd lijkt haar ster uitgebrand. Haar ouders kopen haar studiocontract af en sturen haar naar een exclusieve meisjesschool.

Ze verdwijnt niet meteen van het publieke toneel en figureert nog af en toe in een tv-serie. Een grote comeback zit er niet in. In 1950 trekt ze zich terug uit de film- en televisiewereld. Ze trouwt met haar tweede echtgenoot, een rijke zakenman. Daarna verdwijnt ze twintig jaar helemaal uit de schijnwerpers.

Politiek

Eind jaren 60 wordt ze politiek actief voor de Republikeinse Partij. Ze doet in 1967 een gooi naar een congreszetel, maar wint die niet. Na een reis door Europa om steun te verkrijgen voor presidentskandidaat Richard Nixon, wordt ze door hem beloond met een nieuwe functie: Amerikaans afgevaardigde bij de Verenigde Naties.

Temple wordt in 1974 benoemd tot ambassadeur van de Verenigde Staten. Eerst in Ghana (1974 - 1976), vervolgens in het toenmalige Tsjecho-Slowakije (1989-1992).

Borstkanker

In 1972 krijgt Temple borstkanker. Daarmee is ze een van de eerste topvrouwen die openlijk over de ziekte praat. Borstkanker velt haar niet. Ze sterft uiteindelijk een natuurlijke dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl