Oud-minister Els Borst overleden

time icon Aangepast

Minister van Staat Els Borst (81) is overleden. Ze werd onder verdachte omstandigheden gevonden bij haar huis in Bilthoven aan het begin van de avond. De politie doet er onderzoek, wat er precies is gebeurd is onduidelijk.

Els Borst (81) was minister van Volksgezondheid in de kabinetten-Kok 1 en Kok 2. Onder haar ministerschap werd euthanasie wettelijk mogelijk, en medisch-wetenschappelijk onderzoek met embryo's. Gezien haar ervaring als arts werd ze gezien als vakminister.

Ze voerde ook het stelsel van donorverklaringen in waarbij burgers vanaf achttien jaar wordt gevraagd of ze na hun dood organen en weefsels willen afstaan aan zieken. Daarnaast kreeg ze als minister te maken met de wachtlijsten in de zorg. Ze lag daarvoor fel onder vuur.

Lijsttrekker

Als minister was Els Borst-Eilers ook vice-premier van 1998 tot 2002. Ze was lijsttrekker van D66 bij de verkiezingen van 1998. Toenmalig partijleider Hans van Mierlo kondigde haar aan met de woorden: "Het is een meisje en we noemen haar Els."

Als minister kreeg ze te maken met de parlementaire enquête Bijlmerramp. Ze kreeg daarin het verwijt dat ze niet adequaat had gereageerd op gezondheidsklachten van mensen die het neerstorten van het ElAl-vliegtuig in de Bijlmer in 1992 van dichtbij hadden meegemaakt. Dat verwijt viel haar zwaar.

In 2012 werd Els Borst benoemd tot Minister van Staat.

Ze was afgelopen weekend nog op het voorjaarscongres van haar partij.

Medisch

Voor haar politieke carrière had Borst een lange loopbaan in de medische wereld gehad. Zo was ze medisch directeur van het Academisch Ziekenhuis in Utrecht en bijzonder hoogleraar evaluatie-onderzoek van het klinisch handelen aan het AMC in Amsterdam.

Omdat er tijdens haar ministerschap liberale wetten kwamen in verschillende medisch-ethische kwesties, riep ze in sommige kringen ook weerstand op. In het algemeen werd ze geprezen om haar deskundigheid.

STER Reclame