NOS NieuwsAangepast

Veel animo voor Q-koortsonderzoek

Een hoge opkomst was er op de eerste dag van het onderzoek naar Q-koorts in Herpen. Exacte cijfers ontbreken, maar de onderzoekers zijn tevreden over het aantal mensen dat vandaag bloed heeft laten prikken.

Alle 2200 inwoners van het Brabantse dorp hebben een oproep gekregen om bloed te laten afnemen. Ook moeten de deelnemers een vragenlijst invullen.

Bloedonderzoek

Het onderzoek moet meer licht werpen op de eigenschappen van Q-koorts. Daarom willen onderzoekers weten wie de ziekte ooit heeft gehad en wat daarvan te merken was. Verder moet dit onderzoek uitwijzen wie chronische Q-koorts heeft. Niet iedere patiënt merkt daar iets van.

Het bloed wordt onderzocht op de aanwezigheid van afweerstoffen en van eiwitten die activiteit van bloedcellen tegen de Q-koortsbacterie verraden.

Uitbraak

In de zomer van 2007 brak in Herpen, deel van de gemeente Oss, een epidemie uit van luchtwegklachten. Dankzij de vasthoudendheid van huisarts Alfons Oude Loohuis werd uiteindelijk duidelijk dat het ging om een uitbraak van Q-koorts.

De bacterie die de ziekte veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van geiten en schapen. Q-koorts kwam tot 2007 sporadisch voor in Nederland. Jaarlijks waren er enkele, bijna altijd beroepsgerelateerde gevallen. Nu ging het om 168 gevallen in één dorp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl