NOS NieuwsAangepast

Duitse luxe-bisschop zit fout

De Duitse luxe-bisschop Tebartz van-Elst is aansprakelijk voor de veel duurder uitgevallen verbouwing van zijn ambtswoning. De onderzoekscommissie van de Rooms-Katholieke Kerk heeft bewijs gevonden dat de bisschop van het bisdom Limburg zelfs strafrechtelijk vervolgd kan worden. Dat melden bronnen aan het Duitse weekblad Der Spiegel.

Der Spiegel schrijft dat de verbouwing van de ambtswoning nog veel duurder was dan de eerder geschatte 31 miljoen. Dat was al zes keer zoveel als begroot. Daarnaast zou de Limburgse bisschop kerkelijk stichtingsgeld hebben gebruikt om de woning te betalen. Dit zou blijken uit nieuwe documenten en bouwcontracten met de handtekening van de bisschop, die gevonden zijn door de onderzoekscommissie.

Afzetten

De officiële resultaten van het onderzoek worden aan het einde van deze maand verwacht, zegt Der Spiegel. Deze zullen eerst worden besproken op de Duitse bisschoppenconferentie.

Bisschop Tebartz van-Elst kwam vorig jaar oktober in de media als de bling bling-bisschop of luxe-bisschop nadat hij zijn ambtswoning voor vele miljoenen had laten verbouwen. Zo liet hij een bad plaatsen dat alleen al 15.000 euro kostte. De dure smaak van de bisschop staat haaks op die van paus Franciscus, die bekendstaat om zijn sobere levensstijl.

Het Limburgse bisdom heeft de afgelopen tijd aangedrongen op het afzetten van de bisschop. Een priester liet weten dat iedere dag die Tebartz van-Elst in functie is, ten koste gaat van de geloofwaardigheid van paus Franciscus. In Rome wordt uiteindelijk over het lot van de bisschop beslist. Paus Franciscus riep de luxe-bisschop in november al op het matje en stelde hem toen op non-actief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl