NOS NieuwsAangepast

Plasterk laat met NSA-verhaal

De ministers Plasterk en Hennis wisten al op 22 november dat de Tweede kamer verkeerd was geïnformeerd over het verzamelen van metadata. Deze kennis hebben ze niet met de Tweede Kamer gedeeld omdat ze dat strijdig vonden met het belang van de staat.

Dat staat in de brief die minister Plasterk aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Plasterk en Hennis hebben de afweging gemaakt tussen "de Kamer zoveel als mogelijk te informeren" en "het belang van de Staat om in het openbaar niet in te gaan op de mogelijke modus operandi van onze diensten", schrijven ze in de brief. Het staatsbelang gaf voor voor hen de doorslag.

Beter niet...

In de brief staat verder dat de uitlatingen van Plasterk op 30 oktober in Nieuwsuur over de kwestie zijn gedaan op basis van een "mogelijke verklaring in dat stadium". De minister vertelde in de uitzending dat de 1,8 miljoen communicatie-gegevens zouden zijn verzameld door de Amerikanen en niet door Nederlandse AIVD en MIVD. "Terugkijkend hierop vindt de minister dat hij deze mogelijke verklaring achterwege had moeten laten", aldus de brief.

Vorige week schreven Plasterk en Hennis aan de Kamer dat Nederland 1,8 miljoen satelliettelefoongesprekken en gegevens over sms- en faxverkeer heeft verzameld. Het gaat om dataverkeer in gebieden waarin militaire missies zijn, zoals Afghanistan.

Met de metadata kan onder meer gezien worden wie met wie belt. De gegevens zijn "rechtmatig gedeeld met de Verenigde Staten", schrijven Plasterk en Hennis in de Kamerbrief. Het gebeurt vaker dat veiligheidsdiensten informatie uitwisselen, maar de grote omvang van deze samenwerking is opvallend.

Plasterk zei eerder dat het juist de Amerikaanse inlichtingendienst NSA was, die de gegevens had onderschept. Het gaat vooral om inlichtingen die zijn verzameld in het kader van terrorismebestrijding en Nederlandse militaire operaties in het buitenland.

Vertrouwen

Morgen debatteert de Kamer over de onderschepte gegevens. Vice-premier Asscher liet vrijdag weten alle vertrouwen in een goede afloop te hebben. Hij denkt dat de ministers Plasterk en Hennis de vragen uit de Kamer goed kunnen beantwoorden en dat ze in het debat goed kunnen uitleggen hoe ze ertegenover staan. Politiek verslaggever Joost Vullings verwacht een pittig debat: "De PvdA en de VVD zullen de minister blijven steunen. Maar als de complete oppositie vindt dat hij moet vertrekken dan is het aan Plasterk om eventueel de eer aan zichzelf te houden."

Reactie

In een eerste reactie zegt Liesbeth van Tongeren van GroenLinks op Radio 1 dat de uitspraken van Plasterk destijds in Nieuwsuur "niet slim" waren. Ook vindt ze het "bijzonder vreemd" dat de informatie lang onder de pet is gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl