NOS NieuwsAangepast

Q-koorts sloopt gemeentesecretaris

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Tot vijf maanden geleden lukte het Bert Brunninkhuis nog om veertig uur in de week te werken. Maar sindsdien heeft de Q-koorts hem er weer onder gekregen. Nu is hij in therapie en bezig om zijn belastbaarheid heel langzaam weer op te bouwen.

"Het ging niet meer. Ik bracht het niet meer op", zegt Brunninkhuis. Hij kreeg in juni 2009 de diagnose Q-koorts. Bijna een jaar later, in april 2010, ging hij weer aan het werk, maar niet meer in zijn oude functie. "Als gemeentesecretaris maakte ik vaak dubbele werkweken. Dat kon ik niet meer. Ik ben toen geleidelijk gaan opbouwen naar een uur of 40 tot 45 per week."

Alleen werken

Brunninkhuis ging weer aan de slag als directeur Noordwestkant van Eindhoven en werd onder meer verantwoordelijk voor de aanleg van de nieuwe campus voor hightechbedrijven. 'In mijn ogen ging het redelijk goed met me. Mijn vrouw zag dat heel anders. Ik heb veel gewerkt, veel geslapen en had eigenlijk geen sociaal leven.'

In september 2013 moest Brunninkhuis zich gewonnen geven. Het chronischevermoeidheidssyndroom dat hij aan de Q-koorts heeft overgehouden kreeg hem eronder. Intussen volgt hij een cognitieve gedragstherapie bij het Radboudumc in Nijmegen.

Balans

"Mijn hele doen en laten wordt op dit moment min of meer gereset. Ik zei van de week nog tegen mijn therapeut dat ik het ervaar als een gevangenisregime. Maar het is nodig om op te knappen. Ik moet een nieuwe balans bereiken tussen mijn belastbaarheid en de belasting die ik op me neem."

Brunninkhuis vertelt dat hij nu zodra hij zich wat beter voelt, meteen van alles gaat doen. En zich vervolgens weer uitgeput voelt. "Als ik naar de markt ga en met een zware tas boodschappen thuiskom, ben ik volledig uitgeput. Dat zou ik niet moeten doen. Ik moet drie keer naar de markt gaan en dan telkens een deel van mijn boodschappen halen."

In zijn therapie moet Brunninkhuis zichzelf steeds iets meer belasten. De man die tot 2009 minstens zeventig uur per week werkte als gemeentesecretaris van Eindhoven, is bijna vijf jaar na de diagnose van Q-koorts zover dat hij vier keer per dag tien minuten mag wandelen. "De oude Brunninkhuis", zegt hij, "die gaat niet meer terugkomen."

Bert Brunninkhuis schreef in 2009 en 2010 voor de NOS een aantal weblogs over zijn ervaringen met de Q-koorts

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl