Zorginspectie legt vaker werk stil

tijd van publicatie Aangepast

Meer dan dertig artsen en zorgaanbieders moesten vorig jaar op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg hun werk stilleggen. Het gaat om 33 artsen en zorgaanbieders, ruim twee keer zoveel als in 2012. In dat jaar werd 15 keer ergens de deur gesloten.

De inspectie plaatste vorig jaar 29 zorginstellingen onder verscherpt toezicht. In 2012 waren dat er nog 19. Een instelling kan onder curatele komen door interne ruzies, financiƫle problemen of een gebrek aan kwaliteit.

In het jaarverslag dat later de jaar verschijnt, staat hoeveel zogenoemde bevelen er zijn opgelegd. De IGZ benadrukt dat sommige bevelen al eerder zijn opgelegd, maar doorliepen in 2013.

De bekendste zaak in 2013 was die van huisarts Tromp uit Tuitjenhorn. Hij moest van de IGZ zijn praktijk sluiten nadat er twijfels waren ontstaan over de manier waarop hij een patiƫnt euthanasie verleende.

Eerder ingrijpen

IGZ-inspecteur-generaal Van Diemen zegt in het AD dat "alles is gericht op eerder ingrijpen als in de computer de alarmbellen afgaan, omdat we dan signalen krijgen dat het mis dreigt te gaan".

Van Diemen zegt verder dat de onaangekondigde bezoeken van de inspectie een succes zijn. "Vooral omdat medewerkers in de zorg ons laten weten dat we dan een beeld krijgen hoe het er werkelijk aan toe gaat", aldus de IGZ-baas.

STER Reclame