1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

600 inwoners Homs geëvacueerd

Meer dan 600 inwoners van de belegerde Syrische stad Homs zijn vandaag door hulporganisaties geëvacueerd. De evacuatie vloeit voort uit afspraken die zijn gemaakt op de Syrië-conferentie in Genève. Ook een tweede konvooi met hulpgoederen arriveerde vandaag in de stad.

Net als gisteren werd er geschoten op mensen die in de rij stonden om opgehaald te worden. Ook het konvooi met hulpgoederen werd opnieuw onder vuur genomen. Volgens persbureau Associated Press zijn daarbij tientallen gewonden gevallen.

De hulpactie werd uitgevoerd door de Verenigde Naties en de Rode Halve Maan, de Arabische tegenhanger van het Rode Kruis. De evacués zijn vrouwen, kinderen en oudere mannen.

In de val

De circa 2500 mensen in het oude centrum van Homs zitten al maanden in de val. De wijken waarin ze wonen zijn in handen van de opstandelingen en troepen van president Assad hebben de hele stad omsingeld. In de belegerde wijken is gebrek aan alles. Er is geen water, geen voedsel en er zijn geen medicijnen.

De Nederlandse pater-jezuïet Frans van der Lugt, die al 45 jaar in Homs woont, heeft op YouTube een noodkreet gezet over de toestand in de stad. Hij woont al 45 jaar in een klooster in de stad, waar hij mensen met een beperking opvangt.

Akkoord

In Syrië werd vorige week na lang onderhandelen een akkoord bereikt over het sturen van hulp naar Homs, nadat de regering al toezeggingen had gedaan tijdens de vredesbesprekingen in Genève. De regering van president Assad wilde hulp alleen toelaten als er garanties kwamen dat de spullen niet in handen van de rebellen zouden komen. De besprekingen in Genève gaan morgen verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl