Kamil Stoch heeft bij de Winterspelen in Sotsji olympisch goud op de normale schans in de wacht gesleept. De Pool was goed voor de twee beste sprongen (105,5 en 103,5 meter). Met 278,0 punten bleef de wereldbekerleider en regerend wereldkampioen op de grote schans de concurrentie ver voor.

Het Sloveense talent Peter Prevc, de nummer twee in de wereldbekerstand, pakte het zilver (265,3 punten). Wereldkampioen Anders Bardal uit Noorwegen legde beslag op het brons (264,1).

Viervoudig olympisch kampioen Simon Ammann stelde teleur. De Zwitser, die in 2002 en 2010 op beide schansen het goud veroverde en de eerste springer hoopte te worden met vijf olympische titels, werd slechts zeventiende.

Oostenrijkers stellen teleur

Ook schansspringnatie Oostenrijk presteerde tegenvallend. De olympische debutanten Thomas Diethart (vierde) en Michael Hayboeck (vijfde) deden het nog wel naar behoren. Gregor Schlierenzauer en Thomas Morgenstern, de Oostenrijkse vedetten, eindigden echter niet eens in de toptien: zij werden elfde respectievelijk veertiende.

Morgenstern had het excuus dat hij voor de Spelen twee keer zwaar was gecrasht en niet in topconditie in Sotsji aan de start verscheen.

De 26-jarige Stoch bezorgde Polen de eerste gouden schansspringmedaille sinds 1972. Wojciech Fortuna was in het Japanse Sapporo de beste op de grote schans.

STER reclame