De Europese Commissie betreurt het dat de Zwitsers in het referendum vandaag hebben gestemd vóór het beperken van de immigratie. Dat is in Brussel bekendgemaakt. Zo'n barrière aan de grens is in strijd met de verdragen over vrij verkeer van personen tussen de Europese Unie en Zwitserland.

De Europese Unie gaat zich bezinnen op de gevolgen van deze stap voor de betrekkingen tussen de unie en Zwitserland. Daarbij wordt ook bekeken hoe de Zwitserse regering staat tegenover de uitslag van het referendum.

President

De Zwitserse president Didier Burkhalter liet al weten dat Zwitserland niet van plan is zijn koers fundamenteel te wijzigen. Weliswaar zal het besluit om een maximum te stellen aan het aantal immigranten de relatie met de EU sterk beïnvloeden, gaf hij toe, maar hoe het besluit dat vandaag is genomen vorm zal krijgen, is nog niet duidelijk.

"Wij gaan ons beraden over een manier om de uitslag van het referendum te verwerken die ook voor de EU acceptabel is", zei de president. Hij herinnerde eraan dat de samenwerking met de Europese Unie tot nu toe sterk heeft bijgedragen aan de welvaart in Zwitserland.

Signaal

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vindt dat de uitslag van het referendum ook moet worden gezien als een signaal voor de Duitse politiek. Op de Duitse televisie zei hij: "Dit laat zien dat er in deze geglobaliseerde wereld mensen zijn die zich in toenemende mate onbehaaglijk voelen bij de volledig vrije toegankelijkheid van hun land. Dat moeten we serieus nemen." Hij zei ook dat hij de uitslag betreurt, en dat dat die een hoop problemen voor Zwitserland zal veroorzaken.

STER reclame