De Zwitserse bevolking heeft zich in een referendum uitgesproken voor strengere immigratieregels. Een krappe meerderheid van 50,3 procent stemde voor het voorstel. Ook de stem van de Zwitserse kantons eindigde in een "ja".

De volksraadpleging was een initiatief van de nationalistische en conservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP). De SVP is niet zozeer beducht voor een toestroom van illegalen uit arme landen, maar heeft vooral zorgen over de sterk toegenomen immigratie uit landen van de Europese Unie. De SVP wil dat Zwitsers op de arbeidsmarkt voorrang krijgen boven buitenlanders.

Verdragen

Op dit moment is er vrij verkeer van personen tussen de EU en Zwitserland, een gevolg van de vele verdragen die de EU met Zwitserland heeft gesloten. Inmiddels is bijna een kwart van de 8 miljoen inwoners buitenlander. De meesten zijn Duitsers, Italianen en Portugezen.

De Europese Unie heeft in de aanloop naar het referendum al gezegd dat een einde aan het vrije vervoer van personen alle verdragen met de Zwitsers op losse schroeven zet.

Economie

Grote Zwitserse bedrijven hebben de afgelopen tijd gewaarschuwd dat een groot deel van de immigranten uit de EU erg belangrijk is voor de economie van het land.

STER reclame