NOS NieuwsAangepast

Gemeenten viezer en minder groen

Vrijwel alle gemeenten bezuinigen op het onderhoud en beheer van de openbare ruimte. Bosjes worden op grote schaal vervangen door gras omdat dit goedkoper is in onderhoud en zwerfvuil blijft langer liggen. Gemiddeld bezuinigden gemeenten in de afgelopen vier jaar tot een kwart op het budget voor beheer en onderhoud.

Dat blijkt uit gegevens (.pdf) die CROW verzamelde, het nationale platform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte.

De bezuinigingen leveren veel geld op, van tonnen tot miljoenen, afhankelijk van de grootte van een gemeente. Zo heeft de gemeente Breda 1,5 miljoen bezuinigd. Het omvormen van de groenvoorziening bespaart 500.000 euro. In Zuidplas bespaarde men een miljoen op groenonderhoud.

Zelfbeheer

In driekwart van de gemeenten krijgen bewoners bij de bezuinigingen een nieuwe rol als mede-beheerder van het groen. Zo kunnen zij voorkomen dat het groen in hun wijk verdwijnt of verandert. Ze krijgen daar een kleine vergoeding voor of kunnen punten sparen voor bijvoorbeeld een parkbankje in de wijk.

Opmerkelijk is dat er weinig geprotesteerd wordt tegen de viezere gemeenten. Volgens CROW is het aantal klachten slechts met 10 procent toegenomen en is het tevredenheidsniveau nauwelijks gedaald. Slechts in een kwart van de gemeenten hebben de bezuinigingen tot enige vorm van onrust geleid. "Mensen accepteren kennelijk dat er in crisistijd minder geld gaat naar dit soort zaken", zegt Harro Verhoeven van CROW.

Bodem bereikt

In bijna de helft van de gemeenten geven de beheerders van de openbare ruimte aan dat de bodem nu wel is bereikt. Verhoeven: "Er is al fors bezuinigd. Verdere bezuinigingen kunnen het straatbeeld zo beïnvloeden, dat burgers wel gaan protesteren, omdat het onveiliger wordt of verloedering optreedt."

Bezuinigen op beheer en onderhoud is in veel gemeenten onderdeel van de verkiezingsstrijd. Gemeenten moeten de komende jaren bezuinigen en kijken daarbij al snel naar de post onderhoud en beheer. Zo hebben oppositiepartijen in onder meer het Westland vragen gesteld aan het college hierover. In Zuidplas overwegen de politieke partijen de bezuiniging terug te draaien vanwege de negatieve reacties van bewoners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl