Ajax heeft verzuimd om maximaal te profiteren van de misstap die FC Twente en Vitesse maakten. In Zwolle kwam Ajax tegen PEC niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De landskampioen mocht daar gezien het spelbeeld in de tweede helft blij mee zijn.

De thuisploeg kwam goed uit de startblokken, maar bij de eerste kans was het raak voor Ajax toen Davy Klaassen een vrije trap van Lasse Schöne inkopte. De Amsterdammers dicteerden verder het spel, maar sprongen slordig met de mogelijkheden om. Zo miste Siem de Jong een opgelegde kans uit een bekeken voorzet van Ricardo van Rhijn.

Uit het niets

Vanuit het niets kwam PEC op 1-1 door een doelpunt van Guyon Fernandez. Vlak voor rust voorkwam Diederik Boer dat PEC opnieuw op achterstand kwam toen hij een kopbal van Joël Veltman uit zijn doel ranselde.

Halverwege de tweede helft kroop Ajax door het oog van de naald toen Fred Benson en Jesper Drost paal en lat raakten. PEC kreeg nog een kans na een misverstand tussen doelman Kenneth Vermeer en Niklas Moisander. Ajax dwong in de tweede helft, op een kans voor De Jong na, niets meer af.

De Boer baalt

Trainer Frank de Boer erkende dat Ajax in de tweede helft slecht en slordig speelde. In de eerste helft hadden de Amsterdammers het verschil kunnen en moeten maken, vond De Boer. "We missen voor rust weer een aantal mooie kansen en speelden in de tweede helft erg slecht. Het was een soort kopie van het duel van donderdag met FC Groningen. Alleen scoorden we toen wel vlak voor tijd."

"We kwamen op 1-0 en kregen voldoende kansen op 2-0. Maar als je die niet maakt, kun je de deksel op de neus krijgen. Dat gebeurde net als donderdag tegen Groningen vlak voor rust. In de tweede helft kwamen we niet verder dan een knappe actie van De Jong. Uiteindelijk mogen we nog blij zijn dat we gelijkspelen. Zijn schieten op de paal en lat. Het zal snel beter moeten, veel beter."

De Jong nog niet de oude

Over aanvoerder De Jong was De Boer nog niet tevreden. "Hij is nog niet de oude. Hij moet weer ritme krijgen en dat doe je alleen door veel te spelen. Zaterdag op de training maakte hij een uitstekende indruk. Nu kon het inderdaad beter. Maar Siem wordt snel weer de oude. Daar heb ik alle vertrouwen in. Dat zag je al in de tweede helft toen hij de bal met zijn borst controleerde en bijna scoorde."

STER reclame