NOS NieuwsAangepast

Groenink verdient aan windmolen

Voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink en andere bankiers hebben miljoenen aan belastinggeld teruggekregen door investeringen in een megawindmolen in Medemblik. Dat meldt de Volkskrant.

De windmolen van198,5 meter hoog is verkocht aan een groep investeerders, onder wie Groenink. Door hun investering hoeven ze minder inkomstenbelasting te betalen. Groenink bezit 15 procent van de windmolen. Tegenover de Volkskrant zegt hij te geloven in het verduurzamen van de energieproductie.

Belastingvoordeel

Ook had hij financiële redenen voor de investering. "Ik werd over deze molen gebeld door een gespecialiseerde financiële boetiek. Zij hadden net als iedereen in de krant gelezen dat ik in 2007 heel veel inkomstenbelasting had betaald, nadat ik mijn aandelen ABN Amro had verkocht. Ik was net op tijd om een deel daarvan terug te halen. Dat kon dankzij een zogeheten carry-back, waardoor je tot vijf jaar na dato je inkomstenbelasting kunt terugclaimen. De overheid heeft dit schema bedacht. Daardoor verdien ik in drie jaar tijd mijn investering terug."

Een deel van de omwonenden is niet blij met de molen, omdat 'ie zo groot is en geluidsoverlast zou geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl