NOS SportAangepast

Rodelaars zijn crash niet vergeten

Zaterdag beginnen de rodelaars aan hun eerste olympische afdalingen. Hun toernooi wordt overschaduwd door de dood van een collega vier jaar eerder.

Slechts enkele uren voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Vancouver vloog de Georgische rodelaar Nodar Koemaritasjvili (21) tijdens de training met 144 kilometer per uur uit de bobsleebaan van Whistler. De gevolgen waren dramatisch.

Woensdag herdacht het IOC de overleden rodelaar met een minuut stilte. "Geen van ons zal zijn tragische dood kunnen vergeten", sprak IOC-voorzitter Thomas Bach. De familie van Koemaritasjvili zal de woorden met gemengde gevoelens hebben ontvangen.

Georgische bobsleebaan nog altijd belofte

Dit jaar zullen er geen Georgische rodelaars deelnemen, tot verdriet van de familie Koemaritasjvili. Nodars vader David kwam als rodelaar uit voor de Sovjet-Unie, Nodars oom Felix is coach van het Georgische rodelteam. Hun hoop was gevestigd op Levan Goeresjidze, die net als Koemaritasjvili zou debuteren in Vancouver. Dat liep anders.

Goeresjidze, die vanwege een blessure niet kan deelnemen in Sotsji, had net zijn trainingsrun in Vancouver beëindigd, toen zijn vriend verongelukte. In plaats van een olympisch debuut bracht hij het lichaam van Koemaritasjvili terug naar Bakoeriani. Op die plek moet nu de eerste bobsleebaan van Georgië komen, was de belofte. Het IOC, de Internationale rodelbond (FIL) en de Georgische overheid zouden bijdragen.

De familie van de overleden rodelaar zag zelfs af van een rechtzaak tegen de organisatie van de olympische rodelcompetitie. Maar na vier jaar is er nog geen paal in de grond geslagen in Bakoeriani, ondanks de donatie van het IOC.

Desgevraagd verklaarde IOC-voorzitter Thomas Bach maandag op de persconferentie dat "er samen met het Georgisch Olympisch Comité onderzocht zal worden hoe een herdenkingsmonument er uit zou moeten zien."

De erfenis van Koemaritasjvili

De naam Nodar Koemaritasjvili zal in de komende dagen nog regelmatig gefluisterd worden in Sotsji. Niet alleen op 12 februari, exact vier jaar na het ongeluk, als de internationale rodelbond een herdenking organiseert. Ook de rodelaars zullen de invloed van het ongeluk merken.

De Sanki-bobsleebaan in Rzjanaja Poljana is namelijk bewust ontdaan van grote risico's, bevat maar liefst drie 'hellingen' waardoor de topsnelheid zeker 15 kilometer per uur lager ligt dan in Vancouver. Alles om een tweede tragedie te voorkomen.

Zo zijn er toch twee banen in de wereld die voor altijd getekend zijn door de tragische dood van de Georgiër, al blijft het wachten op een baan die echt zijn naam zal dragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl