NOS NieuwsAangepast

Crimineel vrij door tikfout

Door een fout van de rechtbank in Utrecht is de zware crimineel Mehmet K. vorige maand vrijgelaten terwijl hij nog vijfeneenhalf jaar gevangenisstraf moest uitzitten. De rechtbank Midden-Nederland heeft dat bevestigd. Mehmet is waarschijnlijk naar Turkije gevlucht.

K. was betrokken bij een bende die plofkraken uitvoerde.Vorige maand werd hij vrijgelaten nadat een rechterlijk bevel bij de gevangenis was afgeleverd. Daarin stond dat hij onmiddellijk op vrije voeten moest komen.

In het bevel werd, waarschijnlijk door een tikfout, uitgegaan van zes maanden celstraf, terwijl K. in werkelijkheid een gevangenisstraf van zes jaar had gekregen. De crimineel die al zeven maanden in de cel zat, liep vervolgens de deur uit.

Turkije

Een medegevangene zegt in De Telegraaf dat K. jubelend uitgeleide werd gedaan, omdat zijn medegevangenen wel wisten dat hij eigenlijk nog achter de tralies hoorde te zitten.

Justitie is bezig met een zoekactie naar K., maar tot nu toe zonder resultaat. Vermoedelijk is hij naar Turkije gevlucht. Dat land heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland.

Een woordvoerder van de rechtbank in Utrecht zegt dat er iets mis is gegaan in het computersysteem. "Door een menselijke fout is een verkeerde straftermijn ingevoerd en doorgestuurd naar het OM. We balen hier met zijn allen stevig van", zegt de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl