Schippers bij 'homogames' Moskou

time icon Aangepast

Minister Schippers van Sport gaat eind deze maand naar Moskou, waar de 'Russian Open Games' voor homo's worden gehouden. De Russische sportfederatie voor homo's heeft haar uitgenodigd.

De minister zal van 28 februari tot en met 1 maart bij deze Spelen zijn, waaraan zo'n honderd sporters uit Rusland en andere landen meedoen.

"Het is een kleinschalige gebeurtenis, geen groot evenement", zegt correspondent David Jan Godfroid. "Het onderstreept vooral dat Nederland steun wil betuigen aan de homogemeenschap in Rusland."

Acht onderdelen

In Moskou zijn er acht sportonderdelen: badminton, basketbal, zaalvoetbal, skiën, zwemmen, tafeltennis, tennis en volleybal. Ook zijn er demonstratiesporten zoals martial arts en kunstschaatsen.

Schippers vindt dat ze bij het homo-sportevenement moet zijn: "Het is belangrijk dat ook dit in Rusland plaatsvindt. Ik ga graag op deze uitnodiging in en wil met mijn aanwezigheid laten zien dat wij met het oog op de homo-emancipatie het belang hiervan groot vinden."

Homo-rechten

Schippers komt regelmatig in binnen- en buitenland op voor homorechten en -emancipatie. Zo voerde ze tijdens het EK Voetbal in Oekraïne in 2012 voor de wedstrijd Nederland-Denemarken in Charkov gesprekken met Oekraïense homo- en mensenrechtenorganisaties.

In juni 2013 verrichtte Schippers in Utrecht op Roze Zaterdag de aftrap van het voetbaltoernooi Voetbalschoenen uit de kast.

STER Reclame