De Britse premier Cameron heeft een hartstochtelijk pleidooi gehouden om de Schotten binnen het Verenigd Koninkrijk te houden. "De voorstanders van het Verenigd Koninkrijk hebben nog zeven maanden om het uitzonderlijkste land uit de geschiedenis te redden, zei hij.

"Zonder Schotland zijn wij ernstig verzwakt", zei hij op de olympische wielerbaan in Londen. "Laat er geen misverstand over bestaan. Samen stellen wij wat voor: politiek, militair, diplomatiek en cultureel." Hij wees daarbij naar de Britse zetel in de VN-Veiligheidsraad, de NAVO en Europa en de deelname aan de G8-bijeenkomsten.

18 september

De vijf miljoen Schotten beslissen op 18 september in een referendum of ze deel willen blijven uitmaken van het Verenigd Koninkrijk, dat verder uit Engeland, Wales en Noord-Ierland bestaat.

Als zij voor onafhankelijkheid kiezen, komt er niet alleen een einde aan 307 jaar oude unie met Engeland, maar verliest het Verenigd Koninkrijk ook olie-inkomsten uit de Noordzee. Verder zal de uittreding gevolgen hebben voor het Britse muntstelsel. Het wordt heel moeilijk om dat overeind te houden, zei Cameron.

Persoonlijk

Cameron gooide ook zijn Schotse afstamming in de strijd: "Mijn achternaam komt uit de West Highlands en ik ben net zo trots op mijn Schotse als mijn Engelse afstamming". Hij verwees ook naar het motto van de clan van zijn voorouders: "Laten we ons verenigen".

Naaste medewerkers zeggen dat Cameron per se niet de geschiedenis wil in gaan als de premier die Schotland verloor.

Spot

Of de oproep indruk op de Schotten maakt is de vraag. Cameron is een Conservatief, de meeste Schotten voelen zich meer verwant met Labour.

De Schotse premier Salmond van de pro-onafhankelijkheidspartij SNP reageerde met spot. Hij noemde Cameron een bangerik en daagde Cameron opnieuw uit voor een rechtstreeks uit te zenden tv-debat. In plaats daarvan leest hij de Schotten de les "in een preek van de Olympus", zei hij.

Alle Britten

Cameron zei dat hij voor het referendum zeker naar Schotland zal komen. Hij koos nu voor het Olympic Park in Londen omdat het referendum de belangen van alle 63 miljoen Britten raakt, zei hij.

STER reclame