Door verslaggever Jeroen de Jager

"Ik heb in Davos goed geleerd wat mijn smeerschema moet zijn, hoeveel en hoe vaak ik me met zalf moet insmeren", vertelt Luc Spaan. Hij heeft sinds zijn geboorte eczeem. "Heel irritant dat het de hele tijd gaat jeuken."

Luc is een van de deelnemers aan een speciaal programma voor kinderen met huidziekten. Hij is te zien in een filmpje op de nieuwe site Huidhuis die vandaag in gebruik wordt genomen.

Symptomen

Huidhuis is een initiatief van kinderdermatoloog Suzanne Pasmans. Ze vertelt dat tussen de 1,2 en 2 miljoen kinderen in meer of mindere mate een huidaandoening hebben die behandeld moet worden. Gezien die aantallen is het verbazingwekkend hoe weinig er voor deze mensen wordt gedaan, vindt Pasmans.

Op de site kunnen ouders en kinderen met een huidafwijking aan de hand van hun symptomen een check doen en vaststellen wat voor aandoening ze hebben. Er verschijnt een lijst met plaatjes die vergeleken kunnen worden met de symptomen van het kind. Ouders kunnen dan direct een behandeling starten.

Uitstekende partners

Volgens Pasmans zijn ouders heel goed in staat dat zelf te doen. "Ze blijken uitstekende partners van de professionele zorgverleners. Daar kunnen wij artsen gebruik van maken."

De moeder van Luc, Ingrid Spaan, is blij met de site. "Zeker het zelfmanagement waarmee je kunt bepalen wat je kind nodig heeft, zou me hebben geholpen. Voor ons was het na de geboorte van onze kinderen voortdurend zoeken naar de beste behandeling."

STER reclame