NOS NieuwsAangepast

België schaft 1 en 2 eurocenten af

De muntstukken van 1 en 2 eurocent verdwijnen binnenkort uit de Belgische portemonnees. De Belgische ministerraad heeft ingestemd met het voorstel om aankoopbedragen af te ronden op 5 cent.

Veel winkeliers zagen de kleine muntjes als een last. Minister Geens van Financiën had daarom een wetsvoorstel ingediend om de muntstukken af te schaffen. Volgens de Belgische centrale bank zal de afronding geen gevolgen hebben voor de prijzen van producten.

Alleen contant

Prijzen die eindigen op 1, 2, 6 of 7 cent worden naar beneden afgerond; die met een 3, 4, 8 of 9 naar boven. De regel geldt alleen voor contante betalingen. De afronding is van toepassing op het totaalbedrag en niet op afzonderlijke artikelen.

België is na Finland en Nederland het derde euroland dat deze regel gaat gebruiken.

Wisselgeld

In Nederland worden prijzen sinds 2004 afgerond, maar de muntstukken van 1 en 2 cent zijn nog wel wettige betaalmiddelen. Je kunt er dus mee betalen, maar winkeliers geven ze niet terug als wisselgeld.

De Europese Commissie onderzoekt de mogelijkheid om de 1 en 2 eurocenten af te schaffen. De EC wil weten of de kosten om de muntjes te maken nog opwegen tegen het gebruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl