België start proef met rekeningrijden

time icon Aangepast

De invoering van het rekeningrijden in België komt een stap dichterbij. Rond de hoofdstad Brussel start op 17 februari een proef waaraan 1100 automobilisten meedoen.

Ze gaan twee maanden rijden met een navigatiesysteem dat registreert waar en wanneer ze rijden. Deelnemers betalen 5 cent per kilometer op de snelweg, 6,5 cent op andere wegen buiten de bebouwde kom en 9 cent in Brussel. Een autorit van Mechelen naar Brussel kost dan 1,70 euro, berekende de krant De Morgen. Buiten de spits is het tarief lager.

Wegenvignet

De proef loopt vooruit op de mogelijke invoering van kilometerheffing in België. Daarover is nog geen definitief besluit genomen. Vlaanderen, Wallonië en Brussel hebben al wel afspraken gemaakt over een kilometerheffing voor vrachtwagens.

Voor automobilisten komt er mogelijk een wegenvignet. De ANWB heeft daar vorig jaar tegen geprotesteerd, omdat dat wegenvignet ook voor Nederlandse automobilisten zou gaan gelden.

"1000 euro per jaar"

Belgische automobilisten-verenigingen zijn verdeeld over het rekeningrijden. Volgens de Vlaamse VAB kost die de automobilist 1000 euro extra per jaar. "Bovendien heeft niet iedereen de luxe om buiten de spits te rijden", aldus woordvoerder Maarten Matienko.

Automobilistenorganisatie Touring vindt kilometerheffing daarentegen "de eerlijkste belasting".

STER Reclame