1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Evacuatie Homs komt op gang

In Homs is begonnen met de evacuatie van 3000 burgers. Aan het begin van de middag hebben de eerste bussen met evacués de belegerde stad verlaten.

De bedoeling is dat vandaag 200 mensen worden geëvacueerd, vooral vrouwen, ouderen en kinderen. Mannen in de leeftijd van 15 tot 55 jaar mogen nog niet weg. Zij worden later opgehaald.

Een journalist van The Wall Street Journal bericht vanuit Homs dat aan het einde van de middag pas 28 vrouwen en bejaarden waren geëvacueerd. Hun bussen werden begeleid door voertuigen van de Verenigde Naties.

Journalist Sam Dagher zegt op Twitter dat de evacués niet met verslaggevers mogen praten. Ze worden door de autoriteiten apart gehouden en doorzocht.

Akkoord over evacuatie

Het centrum van Homs, dat in handen is van de opstandelingen, is omsingeld door troepen van president Assad. Duizenden burgers kunnen daardoor geen kant op. Gisteren werd een definitief akkoord bereikt over hun evacuatie.

Vanochtend kwam een hulpkonvooi van de Verenigde Naties aan in Homs. VN-medewerkers brengen hulpgoederen en voedsel, zoals flessen water en koekjes. Ook helpen ze met de evacuatie.

De humanitaire situatie in Homs was de laatste weken dramatisch verslechterd. Volgens de Nederlandse pater-jezuïet Frans van der Lugt, die in Homs woont, is er nauwelijks nog voedsel en is de bevolking verzwakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl