Syrië bij tweede ronde in Genève

Aangepast op

Vertegenwoordigers van de Syrische regering zullen aanwezig zijn bij de tweede ronde van de vredesbesprekingen in Genève. Dat heeft de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken gezegd tegen de Syrische staatstelevisie.

Het vervolg van de vredesbesprekingen begint maandag. De Syrische Nationale Coalitie (SNC) heeft ook toegezegd eraan mee te doen. De besprekingen werden een week geleden stilgelegd zonder dat er concrete resultaten waren geboekt.

Burgeroorlog

Het vredesoverleg moet een einde maken aan het geweld in Syrië, dat nu bijna drie jaar duurt. De burgeroorlog heeft tot nu toe meer dan 130.000 levens gekost en ruim 2,3 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Van alle groeperingen die zich tegen president Assad verzetten, neemt alleen de SNC deel aan het vredesoverleg in Genève. De kans dat een akkoord leidt tot een einde aan de strijd, lijkt daardoor klein.

Homs

Gisteren werd in Syrië een akkoord bereikt over de evacuatie van burgers uit de stad Homs. Zo'n 3000 burgers zitten opgesloten in het oude centrum van Homs, dat omsingeld is door troepen van Assad.