De Amerikaanse talkshowpresentator Jay Leno is in de laatste uitzending van zijn Tonight Show uitgezwaaid door een keur aan bekende mensen. Onder anderen Oprah Winfrey, Jack Black en Kim Kardashian kwamen langs. Van president Obama was er een opgenomen afscheidsgroet.

"Ik hou niet van afscheid nemen", zei Leno in zijn openingswoorden. "Maar NBC wel." De grap verwees naar vijf jaar geleden, toen de zender Leno als presentator van de Tonight Show verving door Conan O'Brien. Het werd geen succes. Binnen negen maanden zat Leno weer op zijn oude plek.

Billy Crystal

In Leno's laatste show kwamen veel oude beelden voorbij uit de 22 jaar dat hij het programma presenteerde. Een van de gasten was de acteur Billy Crystal, die ook in Leno's eerste programma in mei 1992 te zien was.

Crystal had ook de leiding over een muzikaal eerbetoon aan de 63-jarige Leno. Behalve Winfrey, Black en Kardashian deden onder anderen Sheryl Crow en Carol Burnett daaraan mee.

Zuidpool

President Obama zei in een videoboodschap dat hij niet boos is over de grappen die Leno de afgelopen jaren over hem heeft gemaakt. Sterker nog, uit dankbaarheid had hij een mooi baantje voor Leno in petto: ambassadeur op de Zuidpool. "Ik hoop dat je een warme jas meeneemt."

In zijn slotwoord raakte Leno geëmotioneerd. "Dit zijn de mooiste 22 jaar van mijn leven geweest", zei hij. "Maar nu is het tijd om te vertrekken en het stokje over te dragen aan de volgende gozer."

Die "volgende gozer" is Jimmy Fallon. Op 17 februari presenteert hij de Tonight Show voor het eerst.

Plannen

Leno zelf is van plan zijn oude vak als stand-up comedian weer op te pakken. Ook een nieuw tv-programma sluit hij niet uit. Concrete plannen zegt hij nog niet te hebben.

STER reclame