NOS NieuwsAangepast

Uitzendbureau weigert moslima

Een uitzendbureau uit Roosendaal wil een stagiaire niet in dienst nemen omdat zij mogelijk een hoofddoek gaat dragen. "Wij zijn een Nederlands bedrijf en ik mag dat gewoon eisen van de werknemers", zegt de vestigingsmanager in een opgenomen telefoongesprek.

De 18-jarige Leila Kallal uit Yerseke is moslima en had gisteren een sollicitatiegesprek bij uitzendbureau All Inn. Tijdens het gesprek kreeg ze naar eigen zeggen vragen over haar afkomst en haar geloof. Via via had de vestigingsmanager gehoord dat Kallal vroeger een hoofddoekje had gedragen en ze wilde weten of Kallal dat weer ging doen.

"Ze vertelde dat een hoofddoek kan afschrikken binnen de organisatie. Ze vond het zeker niet gepast om er een te dragen", schrijft Kallal aan de NOS.

Verboden

Het is wettelijk niet toegestaan om een werknemer of stagiair te weigeren op basis van zijn godsdienst. Volgens het College voor de Rechten van de Mens moet iedereen op het werk in beginsel religieuze voorschriften kunnen volgen. Het dragen van een hoofddoekje valt daaronder.

Slechts in bijzondere gevallen mag er een uitzondering worden gemaakt, bijvoorbeeld als een religieuze regel in strijd is met de veiligheidsvoorschriften of hygiëne-eisen.

Aangifte

Leila Kallal wil geen stage meer lopen bij het Roosendaalse bedrijf. Ze gaat bovendien aangifte doen.

Het uitzendbureau was vanavond niet bereikbaar voor commentaar. Tegen Spitsnieuws zei de vestigingsmanager eerder vandaag dat ze Kallal enkel wilde waarschuwen voor de reacties van klanten. "We hebben 95 procent Poolse klanten. Ze zou gepest kunnen worden als intercedente."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl