NOS NieuwsAangepast

AIVD waarschuwde Plasterk

De AIVD heeft minister Plasterk eind oktober, begin november gewaarschuwd dat de informatie die hij onder meer in Nieuwsuur gaf over de Nederlandse betrokkenheid bij de NSA-affaire niet volledig of zelfs onjuist was.

Dat melden bronnen rond het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de NOS. Een woordvoerder van de minister ontkent dat Plasterk waarschuwingen in de wind heeft geslagen. Volgens het ministerie heeft Plasterk al zijn uitspraken eerst uitvoerig met de veiligheidsdiensten afgestemd.

"Rechtmatig gedeeld"

In het tv-programma zei de minister dat de Nederlandse inlichtingendiensten niet de gegevens van 1,8 miljoen gesprekken hadden verzameld, laat staan gedeeld met de Amerikaanse geheime dienst NSA.

Gisteren moest Plasterk dit terugnemen. In een gezamenlijke brief aan de Kamer meldden Plasterk en minister Hennis van Defensie dat Nederlandse inlichtingendiensten de gegevens zelf hadden verzameld en "rechtmatig gedeeld met de Verenigde Staten".

Terughoudend

Volgens de bronnen is Plasterk al in oktober gewaarschuwd om voorzichtig te zijn met al te stellige beweringen over de affaire, ook in brieven aan de Tweede Kamer. Hij werd erop gewezen dat bij het opstellen van de brieven nog niet alle informatie op tafel lag en dat met name de militaire inlichtingendienst MIVD een lange traditie van samenwerking met de Amerikanen heeft.

De NRC meldt vandaag dat ook minister Hennis haar collega-minister heeft gemaand terughoudend te zijn met uitlatingen in de media. Volgens NRC zou Hennis Plasterk hebben afgeraden om een interview te geven in Nieuwsuur. Plasterk was voor het interview weliswaar gebriefd door de AIVD, maar zijn uitlatingen wekten bij de geheime dienst veel verbazing.

Dinsdag is er in de Tweede Kamer een debat over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl