NOS SportAangepast

De onkunde van Eddie the Eagle

Hij was de antiheld die bij de Olympische Spelen van 1988 in Calgary een held werd. Eddie Edwards, beter bekend als Eddie the Eagle. In de Langs de Lijn-serie 'Olympische incidenten' blikt de commentator van toen, Evert ten Napel, terug op die rare vogel.

Eddie the Eagle was de eerste Britse schansspringer ooit op de Olympische Spelen. Ten Napel, bekent hij, had nog nooit van hem gehoord. "Ik had alleen een klein artikeltje gelezen in een krant en wist dat-ie een flinke bril had, -20 met jampotglazen. Het maakte me wel nieuwsgierig naar wat hij kon, en vooral naar wat hij níet kon."

Strijkplank

Het was die onkunde die Eddie the Eagle zo beroemd maakte. Op de dag van de wedstrijd stond er een flinke wind en Eddie was nerveus, want die wind, dat lag hem niet zo.

Ten Napel zag dat ook. "Je zag de twijfel, zo houterig zoals hij al op de balk klom. Daar kwam nog bij dat hij helemaal niet de houding had van een schansspringer. Eddie the Eagle was meer een strijkplank." Het publiek ging er dan ook vanuit dat de Brit een flinke smak zou maken. Maar dat gebeurde niet.

Belediging voor de sport

Eddie the Eagle sprong van de hoge schans, kwam goed terecht en landde na 71 meter. "Dat leek natuurlijk helemaal nergens op", zegt Ten Napel.

Maar tot zijn grote verbazing ontstond er na zijn sprong een orkaan van geluid. "Hij kreeg een enorm applaus. Daar snapte ik weinig van. Eddie the Eagle kon er niks van, maar werd wel op een voetstuk geplaatst. Ik vond het eigenlijk een belediging voor de sport."

Na het zien van de prestaties van Eddie scherpte het IOC de regels aan. Het lukte Eddie the Eagle dan ook niet meer om zich nog eens voor de Olympische Spelen te plaatsen.

Maar de aandacht bleef. Eddie the Eagle was een graag geziene gast in tv-programma's en scoorde nog een Top 50-hit in Groot-Brittannië. Na de Spelen van 1988 was zijn naam gevestigd.

Eddie the Eagle heeft tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji een vaste rubriek NOS Studio Sportwinter: Meedoen is belangrijker dan winnen. Het avondprogramma is vanaf vrijdag 7 februari dagelijks te zien tussen tussen 20.25 en 21.20 uur op Nederland 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl