SP-Kamerlid Van Raak vindt dat de positie van Plasterk ter discussie staat. "Het lijkt erop dat Plasterk geen idee heeft wat er bij de geheime dienst gebeurt. Is hij wel de man die orde op zaken kan stellen?", zegt hij.

Aanleiding is de brief waarin de minister schrijft dat niet de Amerikaanse NSA, maar Nederland van 1,8 miljoen telefoontjes gegevens heeft verzameld. Van Raak vindt dat er zo snel mogelijk een debat moet worden gehouden. Hij wil heel snel opheldering van de minister, "deze brief van een half kantje is niet genoeg."

Van Raak wil weten waarom Plasterk de Tweede Kamer niet juist heeft geïnformeerd. "Hij heeft zichzelf in de problemen gebracht", vindt Van Raak.

Parlementaire enquête

D66 vindt dat een parlementaire enquête naar het afluisteren van telefoonverkeer nu niet langer kan uitblijven. "Eerder was de NSA de schuldige, nu toch onze eigen veiligheidsdiensten", zegt Kamerlid Schouw.

Hij vraagt zich af of het in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties nodig is om de gegevens van 1,8 miljoen telefoontjes in één maand op te slaan. "Hoeveel terroristen denkt de minister dat er in Nederland rondlopen? Dit is buitenproportioneel."

D66 en de SP pleitten eerder al voor een parlementaire enquête naar de werkwijze van de AIVD in het afluisterschandaal, maar de noodzaak is volgens Schouw nu nog groter. "Tot nog toe is er geen meerderheid voor. Maar deze bekentenis van de minister moet toch voor iedereen de druppel zijn."

Toezicht

Regeringspartij VVD is blij dat nu duidelijk is wie er afluisterde. Wel wil VVD-Kamerlid Dijkhoff dat het toezicht op de inlichtingendiensten verbeterd wordt.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zegt in een eerste reactie: "De minister is slecht op de hoogte van de activiteiten van zijn diensten of hij heeft binnen en buiten de de Kamer een niet adequate voorstelling van zaken gegeven. Beide zijn zeer ernstig. Voor de ChristenUnie is de optie van nader parlementair onderzoek een hele reële. De onderste steen moet nu boven komen."

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de kwestie. De minister heeft laten weten nu niet te willen reageren en nu eerst aan een nieuwe brief te gaan werken.

STER reclame